Barn- och fritids-programmet

Barn- och fritidsprogrammet

Mörksugga och barn åker skidor mot målet tillsammans

Är du intresserad av att jobba med människor, med ledarskap, pedagogik och hälsa? Då är Barn- och fritidsprogrammet något för dig!

Barn- och fritidsprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med människor. Du kommer att få utveckla dina ledaregenskaper och bland annat planera och organisera aktiviteter för både barn och vuxna. Du lär dig också att samarbeta och ta ansvar.

Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet. Du kan även läsa högskolepaketet vilket gör dig behörig för vissa högskolestudier som till exempel polisutbildningen.

Efter barn- och fritidsprogrammet är möjligheterna många. Du blir förberedd för att direkt efter studierna jobba som till exempel assistent inom förskola, skola, särskola, fritid och området hälsa. Om du väljer att läsa högskolepaketet under din gymnasieutbildning kan du söka vidare till förskollärare, lärare, fritidspedagog, personlig tränare, polis med mera på yrkeshögskola eller högskola.

På Stiernhööksgymnasiet finns två olika inriktningar på Barn- och fritidsprogrammet, "Fritid och hälsa" och "Pedagogiskt arbete".

Inriktning Fritid och hälsa

Inriktningen "Fritid och hälsa" är utbildningen för dig som är intresserad av hälsa, friskvård och ledarskap. Du vill arbeta med människors livskvalitet med fokus på det fysiska och psykiska välbefinnandet. Utbildningen ger dig goda kunskaper i ledarskap, kommunikation, samarbete, friskvård och hälsa, sociologi och psykologi. Du lär dig om människans utveckling och lärande utifrån individuella behov och förutsättningar.

Inriktning Pedagogiskt arbete

Inriktningen "Pedagogiskt arbete" är utbildningen för dig som är intresserad av hur barn utvecklas och lär sig. Du vill arbeta med att väcka och utveckla barn och ungas upptäckarlust och nyfikenhet. Utbildningen ger dig goda kunskaper i ledarskap, kommunikation, samarbete, friskvård och hälsa, sociologi och psykologi. Du lär dig om människans utveckling och lärande utifrån individuella behov och förutsättningar.