Naturbruks-programmet Häst

Naturbruk Häst

På skolan varvas teori med praktik med syfte att stärka kvalitén på utbildningen. Som elev har du möjlighet att studera hästarna varje dag och kan följa deras utveckling på nära håll. Du får med dig kunskaper som är ovärderliga den dag du väljer att läsa vidare inom området eller får sitt första jobb.

En riktig utbildning

Stiernhööksgymnasiet erbjuder dig en verklighetstrogen utbildning, där allt från stallskötsel till hovvård, ridning och körning ingår. Skolans ambition är att ha kvalitativ tävlingsverksamhet och att de elever med ambition och drivkraft som har intresse av att tävla, kan låna skolans rid- och travhästar för detta. Alla elever provar på alla discipliner under årskurs ett - ridning, körning och trav, för att under vårterminen i årskurs ett välja yrkesutgång. Skolans lärare och tränare är högutbildade inom sina discipliner och utöver dessa har vi återkommande gästlärare i allt från ridning till hästmassage. På båda inriktningarna har du möjlighet att diplomera dig genom Svenska Ridsportsförbundet/Svensk travsport.

Nationell idrottsutbildning

Genom NIU får du utöva ridsport 3 gånger i veckan på skoltid samtidigt som du läser NBH.

Arbetsplatsförlagt lärande

Mycket praktik i stallet ger dig stor erfarenhet av hur verkligheten ser ut! Förutom praktiken i våra egna stallar har du även APL då du är ute på praktik på företag runt om i Sverige och även utomlands.

Högskolebehörighet och NB+

Naturbruksprogrammet är en yrkesutbildning men om du vill har du möjlighet att läsa till grundläggande högskolebehörighet. Om du dessutom väljer NB+, får du studera kurser med ett SLU-fokus. Fördjupningen ger dig behörighet till vidare studier till bland annat lantmästare, hippolog, djursjukvårdare och skogsmästare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

Framtid

Förutom hästskötare kan den som genomgått utbildningen läsa vidare till exempelvis uppfödare, stallchef, domare eller tränare inom hästsport, hovslagare eller egen företagare. Oavsett om du väljer att läsa vidare, jobba med hästar eller ha häst som hobby i framtiden har du på Naturbruksprogrammet - Häst fått en stabil grund i allt från värdefulla ledaregenskaper till djupt praktiskt hästkunnande.

Naturlig miljö

Att arbeta med hästar är att få djuren att må bra och trivas tillsammans med oss människor. När vi arbetar med hästarna har vi full fokus på dem, både för hästarnas bästa och för elevernas säkerhet. I största möjliga mån ska hästar få leva under naturliga förhållanden och få ge uttryck för sina naturliga beteenden. Det är framför allt i lösdrift och Active Stable möjligt för oss att skapa en naturlig och stimulerande hästmiljö. Eftersom mycket av din studietid är i stallet och körhallen/travet blir du också van vid rutiner kring hygien och smittskydd.

Yrkesutgång: Hästskötare

Yrkesutgången hästskötare en utbildning som innefattar dressyr, hoppning och körning samt kunskaper kring ridhästars skötsel. Du kommer att få läsa exempelvis Hästkunskap - där alltifrån stallskötsel, hovvård till foder ingår. I alla tre årskurserna kommer du att få delta aktivt i skötsel och träning av skolans hästar. Denna yrkesutgång väljer du som vill jobba som: hästskötare, beridare, ridlärare, stallchef, hippolog, hovslagare eller med egen hästverksamhet.

Yrkesutgång: Travhästskötare

Travutbildningen är mycket varierande och eleverna får träna på alltifrån att köra precisionskörning med ponnier, till att köra stor häst i  motionskörning i skogen, backträning, interavallträning och heatträning. Självklart är skötsel av hästar, utrustning och teori en viktig och central del i utbildningen också och du kommer att få läsa exempelvis Hästkunskap - där allifrån stallskötsel, hovvård till foder ingår. I alla tre årskurserna kommer du att få delta aktivt i skötsel och träning av skolans hästar. På yrkesutgången travhästskötare får du, förutom att lära dig trav, monté och travhästars skötsel även möjlighet att ta travlicens. Du får också chansen att köra/rida våra hästar när de startar. Yrkesutgången travhästskötare ger möjlighet att få kunskaper både inom trav och monté.

Denna inriktning väljer du som vill jobba som: travhästskötare, kusk, monté-ryttare, travhippolog, hovslagare eller som egen tränare. Utbildningen inom trav sker på Rättviks travbana där Stiernhööksgymnasiet  har egna undervisningslokaler och stall.

Poängplan för yrkesutgångarna Hästskötare och Travhästskötare

Ridning 2*

Trav 1*

Trav 2*

* Eleven väljer yrkesutgång hästskötare eller travhästskötare

Individuellt val och Gymnasiearbete

300 p

Schablonkurs för individuellt val

Gymnasiearbete

Totalt

2500 p

Förändringar i poängplanen kan förekomma.

Läser du NIU ingår andra kurser i programfördjupningen än som anges ovan.

Vattenmätare.

Skolstall och travstall

På skolområdet ligger vårt skolstall. Där finns stallplatser, moderna skötselplatser och allt som du som hästskötare kan behöva. Bara ett stenkast bort ligger travbanan och travstallet.

Man som drar slang över gräsmatta.

Kvalitetsmärkt
hästgymnasium

Stiernhööksgymnasiet är den första skolan i Sverige som blivit certifierad som Kvalitetsmärkt hästgymnasium!

Kvalitetsmärkt hästutbildning
Interiör i Rättviks avloppsreningsverk.

Active Stable
och körhall

Active Stable är det mest moderna sättet att hålla hästar. Körhallen är Dalarnas största uppvärmda körhall.

Kontakt på Samhällsvetenskapsprogrammet

Stiernhööksgymnasiet