Gymnasial lärlingsutbildning


Foto: © Jeanett W RousuVåra lärlingsutbildningar

Barn- och Fritidsprogrammet

Inriktning: Fritid och Hälsa, Pedagogisk arbete

 

Bygg- och Anläggningsprogrammet

Inriktning: Husbyggnad med olika yrkesutgångar

 

El- och Energiprogrammet, från åk 2

Inriktning: Elteknik, Yrkesutgång: Distributionselektriker
Inriktning: Energiteknik Yrkesutgång: Driftstekniker
 

Fordon- och Transportprogrammet

Inriktning: Personbilsmekaniker, Yrkesutgång: Personbilsmekaniker

 

Handels och Administrationsprogrammet

Inriktning: Handel och service


Vård och Omsorgsprogrammet

Yrkesutgång: Bland annat inom Sjukvård och Hälsa samt Äldreomsorg

Certifierad av Vård och omsorgs College.


Logo Vård och omsorgs college

 

Lärlingsfolder - pdf

 

 

Gymnasial lärlingsutbildning
Gymnasial lärlingsutbildning är ett annat sätt att gå ett ordinarie yrkesprogram. Som lärling får du samma kunskaper och yrkesexamen som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan, men lär dig på ett annat sätt genom att du deltar mer i det riktiga arbetet på en arbetsplats. Du har alltså samma behörighetsregler, kunskapskrav och examensmål och utbildningen leder till samma yrkesexamen som ordinarie yrkesprogram.

Halva tiden går du i skolan och läser de gymnasiegemensamma ämnena (som till exempel idrott och svenska) och ibland vissa delar av yrkesämnena. Halva tiden av din utbildning är du på en eller flera arbetsplatser.

Utbildningen syftar till ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och möjlighet att under en handledares ledning på en arbetsplats, få kunskaper inom yrkesområdet. Som lärling får du erfarenhet och kontakter i arbetslivet vilket kan ge dig en bra start i karriären. Du har också ett stort ansvar. Du förväntas delta aktivt på arbetsplatsen och måste anpassa dig till de villkor som gäller där. En lärlingselev kan vara på en eller flera arbetsplatser under sin utbildning, för att säkerställa att hela utbildningens uppsatta mål kan nås och att eleven får en bredd och erfarenhet av yrket.

Din lärare har nära kontakt med din handledare på arbetsplatsen. Skolan har ansvar för din utbildning och finns där och stöttar dig om det skulle dyka upp något problem.

Efter en lärlingsutbildning är möjligheterna många. Du blir förberedd för ett visst yrke, men kan också studera vidare på till exempel yrkeshögskolan eller högskolan eftersom du under din utbildning har möjlighet att läsa till den grundläggande högskolebehörigheten.


Lärlingsutbildningen kan börja första, andra eller tredje läsåret av utbildningen och omfattningen av det arbetsplatsförlagda lärandet (apl) räknas från och med det läsår som lärlingsutbildningen påbörjas.
 

Kontaktinformation

 

Har du frågor eller vill komma på studiebesök på Introduktionsprogrammet?
Kontakta oss! 

 

Bitr. rektor

Diana Laband
0248-705 11

SYV

Madeleine Blixt
0248-70 278

 

Denna sida uppdaterades 2018-08-18 av Jeanett Walerholt Rousu