Vill du tillhöra eliten?

Bandygymnasiet

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) inom Bandy i samverkan med IFK Rättvik Bandy. Här får du fantastiska träningsmöjligheter med träning i Rättviks multiarena av proffessionella tränare.

Förutsättningar för elitträning

Inte långt från skolområdet (1 km) ligger idrottsområdena Hedlunds IP och Jarlområdet där även Rättvik Arena ligger. I anslutning till Rättvik Arena finns en multiarena som inrymmer bollhall, gym, fräscha omklädningsrum, restaurang med mera. Tack vare denna fina och innehållsrika träningsmiljö finns möjlighet till en mycket kvalitativ träning. Bandyarenan ger dessutom skolan och utövarna möjlighet till grenspecifik träning (på is) tidigt på säsongen. Som helhet finns fantastiska möjligheter och förutsättningar till att bedriva bandyverksamhet på elitnivå.

På skolan finns ett gym som eleverna har tillgång till dygnet runt. I anslutning till gymmet finns även en mindre idrottssal att tillgå kvällstid.

Förening

Din träning sker i första hand i Rättvik Arena i samarbete med IFK Rättvik Bandy, en klubb som tog plats i Sverigeeliten redan på 1920-talet. IFK Rättvik Bandy har fostrat 27 svenska landslagsspelare genom åren. Exempel på spelare är Anders Svensson, Felix Pherson och Mikael Olsson. Mycket glädjande är att IFK Rättvik Bandy nu även har ett damlag.

Instruktör och lärare

Din instruktör heter Joakim Björkman. Han är ansvarig för NIU-Bandy och dess utveckling. Joakim är utbildad elittränare och och huvudtränare för seniorer herrar som inför säsongen 23/24 tagit steget upp till elitseriespel! Joakim har även varit assisterande förbundskapten för P19 landslaget.

Jonas Tomth är idrottslärare som är särskilt knuten till NIU-bandy. Jonas är behörig lärare i ämnet "idrott och hälsa" på gymnasiet och är även utbildad ishockeytränare. Han håller i flertalet moment och inslag inom NIU-bandy, både på is och utanför. Jonas undervisar bland annat i träningslära, nutrition, kost- och näringslära och idrottsfysiologi.

Träning

Som elev på bandygymnasiet har du har minst tre träningstillfällen i veckan på skoltid. Träningarna ligger på två förmiddagspass och ett eftermiddagspass. Träningen innehåller bland annat barmarksträning, träning på is, kost- och träningslära, ledarskapsutveckling samt anatomi och fysiologi. Utöver detta får du också individuell coachning som säkerställer din individuella idrottsutveckling. 

Internat och kommunikationsmöjligheter

För dig som behöver boende finns Stiernhööksgymnasiets internat med plats för ca 130 elever. Du som läser NIU har garanterad plats på internatet under dina tre studieår. Internatet ligger på skolområdet och avståndet mellan internat/skolan till Rättvik Arena är ca 1 km och det är lätt att ta sig till och från träningarna. Avståndet mellan internatet/skolan och Rättviks resecentrum med tåg- och bussanslutningar är också 1 km.

Mat

Stiernhööksgymnasiet satsar på bra mat och vi ser det som en viktig del av din hälsa och en förutsättning för att du ska lyckas inom din idrott. Som bandyelev får du gratis frukost, lunch och kvällsfika! Bra, hemlagad middag serveras för 60 kronor i Masens restaurang.

NIU Bandy

Stiernhööksgymnasiet har bedrivit NIU Bandy-utbildning sedan 2014. Under denna tid har flera av våra elever representerat Sveriges ungdomslandslag och gått vidare till seniorspel.

Du läser sammanlagt 400 idrottspoäng inom kurserna:

  • Tränings- och tävlingslära 1 (100 p)
  • Idrottsspecialisering 1 (100 p)
  • Idrottsspecialisering 2 (100 p)
  • idrottsspecialisering 3 (100 p)

NIU-satsningen kan kombineras med följande program:

  • Bygg- och anläggningsprogrammet, kan dock inte kombineras med måleriinriktningen
  • El- och energiprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet

Ansök till NIU Bandy

Ansökan till skolans Bandygymnasium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. görs på Svenska Bandyförbundets hemsida.

Ansök till NIU senast

1 december

Antagningsprov, tester

15 januari

Antagning till NIU klar

31 januari

Ansökan gymnasieskola och program

9 februari

Har du frågor om Bandygymnasiet?

Studie- och yrkesvägledare Madeleine Blixt, 0248-702 78

Tränare Joakim Björkman, 0248-706 03

Idrottslärare Jonas Tomth, 0248-705 74