Naturbruks-programmet Hästhållning

Naturbruk Hästhållning

På Stiernhööksgymnasiet får du tillbringa mycket tid tillsammans med skolans egna hästar. Här får du varva teori med praktik hela tiden - det bästa sättet att få en både så bred och djup utbildning som möjligt. Du får med dig kunskaper som är ovärderliga den dag du väljer att läsa vidare inom området eller får ditt första jobb.

En verklighetsnära utbildning

Stiernhööksgymnasiet erbjuder dig av HYN en kvalitetssäkrad utbildning, där allt med och kring hästar och stall ingår. Alla elever provar på alla discipliner under årskurs ett - ridning, körning och trav, för att inför årskurs två välja yrkesutgång. Skolans lärare och tränare är högutbildade inom sina discipliner och utöver dessa har vi återkommande gästlärare i allt från ridning till hästmassage. Du har möjlighet att bli diplomerad genom Svenska Ridsportförbundet alternativt Svensk Travsport. Skolans ambition är att ha kvalitativ tävlingsverksamhet och att elever med ambition och drivkraft som har intresse av att tävla, kan låna skolans rid- och travhästar för detta.

Daglig kontakt

Den dagliga kontakten med hästarna gör att du snabbt får ett gott djuröga och lär dig se och känna deras behov. På Stiernhööksgymnasiet möts du av skolans välutbildade rid-, kör- och travhästar i olika åldrar och utbildningsnivåer vilket ger dig möjlighet att lära dig olika steg i hästens utbildning. Våra anläggningar är byggda för en framgångsrik studietid för eleverna och självklart också för hästens absoluta välbefinnande! På skolområdet har eleverna nära till all hästverksamhet i körhall, varm- och kallstall, lösdrifter, utomhusridbana, skrittmaskin samt endast ett stenkast från skolan - travbana och travstall på Rättvikstravet.

Arbetsplatsförlagt lärande

Mycket praktik i stallet ger dig stor erfarenhet av arbete med hästskötsel. Förutom praktiken i våra egna stallar har du även APL då du är ute på företag runt om i Sverige och i vissa fall även utomlands.

Framtid

Förutom hästskötare kan du som genomgått utbildningen läsa vidare till exempelvis hippolog, ridlärare, uppfödare, stallchef, domare eller tränare inom hästsport, hovslagare eller bli egen företagare. Oavsett om du väljer att läsa vidare, jobba med hästar eller ha häst som hobby i framtiden har du på naturbruksprogrammet hästhållning fått en stabil grund i allt från värdefulla ledaregenskaper till djupt praktiskt hästkunnande.

Naturlig miljö

Att arbeta med hästar är att få djuren att må bra och trivas tillsammans med oss människor. När vi arbetar med hästarna har vi full fokus på dem, både för hästarnas bästa och för din säkerhet. I största möjliga mån ska hästar få leva under naturliga förhållanden och få ge uttryck för sina naturliga beteenden. Det är framför allt i lösdrift möjligt för oss att skapa en naturlig och stimulerande hästmiljö. Eftersom mycket av din studietid är i stallet och körhallen/travet blir du också van vid rutiner kring hygien och smittskydd.

Grundläggande behörighet

Vill du studera vidare på högskola eller universitet så går det också bra, från hösten 2023 ingår det grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram. Här finns mer information om grundläggande behörighet Öppnas i nytt fönster..

Alla elever som går Naturbruksprogrammet har ytterligare möjlighet till fördjupade studier med SLU-fokus. Det innebär att du som läser på Naturbruksprogrammet, kan välja kurser som ger dig högskolebehörighet till vidare studier, som till bland annat lantmästare, hippolog, djursjukskötare och skogsmästare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Nationell idrottsutbildning

Om du läser nationell idrottsutbildning (NIU) Ridsport får du utöva ridsport 3 gånger i veckan på skoltid samtidigt som du läser Naturbruksprogrammet.

Yrkesutgång: Hästskötare inom ridning

Yrkesutgången ridhästskötare är en utbildning som ger en bred kompetens inom yrket. Du får en gedigen kunskapsbank med erfarenheter att använda i framtiden. Hos oss är variation i hästarnas arbete en viktig del, du får träna dressyr, hoppning, markarbete, terränghoppning, löshoppning, longering, tömkörning samt rida ut. Skötsel av hästar, utrustning och teori är en självklar del i utbildningen. Du kommer till exempel att läsa Hästkunskap - där alltifrån stallskötsel och anläggningsvård, hovvård till foder ingår. I alla tre årskurserna kommer du att få delta aktivt i skötsel och träning av skolans hästar. Denna yrkesutgång väljer du som vill jobba som hästskötare, beridare, ridlärare, stallchef, hippolog, hovslagare eller med egen hästverksamhet.

Hoppning i körhallen.

Yrkesutgång: Hästskötare inom trav

Travutbildningen är mycket varierande och eleverna får träna på alltifrån att köra precisionskörning med ponnier, till att köra stor häst i motionskörning i skogen, backträning, interavallträning och heatträning. Självklart är skötsel av hästar, utrustning och teori en viktig och central del i utbildningen också och du kommer att få läsa exempelvis Hästkunskap - där allt ifrån stallskötsel, hovvård till foder ingår. I alla tre årskurserna kommer du att få delta aktivt i skötsel och träning av skolans hästar. På yrkesutgången Hästskötare inom trav får du, förutom att lära dig trav, monté och travhästars skötsel även möjlighet att ta travlicens. Du får chansen att köra och rida våra hästar när de startar.

Denna yrkesutgång väljer du som vill jobba som travhästskötare, kusk, monté-ryttare, travhippolog, hovslagare eller som egen tränare.

Trav.

Poängplan för yrkesutgångarna:

  • Hästskötare inom ridning
  • Hästskötare inom trav

Gymnasiegemensamma ämnen

900 p

Engelska 5

100

Engelska 6 #

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 #

100

Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3 #

100

Programgemensamma ämnen

400 p

Biologi 1

100

Entreprenörskap

100

Naturbruk

200

Inriktningsämnen

700 p

Djurhållning

100

Djurens biologi

100

Fordon och redskap

100

Hästkunskap 1

100

Hästkunskap 2

100

Ridning och körning

200

Programfördjupning

500 p

Aktivitetsledarskap

100

Djuren i naturbruket

100

Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1

100

Ridning 1*

100

Ridning 2*

100

Trav 1**

100

Trav 2**

100

* Eleven väljer yrkesutgång Hästskötare inom ridning eller Hästskötare inom trav


Individuellt val och gymnasiearbete

300 p

Schablonkurs för individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Totalt

2800 p

# Möjligheten finns att välja bort dessa kurser.

Eleven väljer yrkesutgång ridhästskötare* eller travhästskötare**.

Förändringar i poängplanen kan förekomma.

Läser du NIU ingår andra kurser i programfördjupningen än vad som anges ovan.

häst i stallet

Våra stall

På skolområdet ligger vårt skolstall. Där finns stallplatser, moderna skötselplatser och allt som du som hästskötare kan behöva. Bara ett stenkast bort ligger travbanan och travstallet.

Trav i Siljan

Kvalitetsmärkt 
hästgymnasium

Stiernhööksgymnasiet är den första skolan i Sverige som blivit certifierad som Kvalitetsmärkt hästgymnasium.

Kvalitetsmärkt hästutbildning
 Hästar i körhuset

Körhus och bokning

Information, priser och regler vid bokning av körhus samt anläggningskort.

Kontakt på inriktning hästhållning

Stiernhööksgymnasiet
gymnasiet@rattvik.se
Tel. 0248-70000

Katarina Lissollas - frågor om utbildningen

Stallmejl – frågor om uppstallning och bokning