Elitsatsa inom hoppning och dressyr

Ridsportsgymnasiet

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell idrottsutbildning inom dressyr och hoppning. Här får du fantastiska träningsmöjligheter med träning i Stiernhööksgymnasiets körhall av proffessionella tränare.

Vid Stiernhööksgymnasiet finns, sedan 2012, nationell idrottsutbildning inom ridsport med inriktning hoppning och dressyr. Det finns 24 platser som är fördelade över tre år. Här har du chansen att utveckla dig som tävlingsryttare och samtidigt få en gymnasieexamen. För att bli antagen ska du ha träning- och/eller tävlingserfarenhet samt befinna dig på en prestationsnivå motsvarande LB/LA dressyr eller 1.10/1.20 hoppning.

Dina träningsmöjligheter

På skolområdet finns moderna uppvärmda elevstallar och en uppvärmd ridhall med måtten 40x68 meter. Det finns även en utebana med måtten 40x80 meter. På skolan finns ett gym som du som elev har fri tillgång till, dygnet runt. I anslutning till gymmet finns även en mindre idrottssal att tillgå under kvällstid.

Dressyrtävling i körhus.

Dressyrtävling i Stiernhööksgymnasiets körhus

Dina idrottsstudier

Du kommer i din idrottsprofil att ha tre undervisningstillfällen i veckan på skoltid med inriktning mot din disciplin. Undervisningstillfällena kan innebära allt från coachning och planering till styrketräning och arbete på hästryggen. Skolans lärare är välutbildade inom sin genrer men gästlärare med spetskompetenser tillför ytterligare träning på elitnivå. Du kommer att träna för tre av landets bästa tränare; Erik Berggren (hoppning), Nina Jansson (dressyr) och Anna Malmberg (hoppning och dressyr). Nina och Anna jobbar i stort sett dagligen på skolan och dem kommer du att träffa i flera olika kurser. Andra tränare som till exempel Erik, kommer till skolan varannan vecka för NIU-undervisning. Du som går NIU har också möjlighet att avlägga yrkesprov till diplomerad hästskötare.

Dina tränare

Dressyr, Nina Jansson: B tränare och ridlärare level II.

Hoppning, Erik Berggren: B tränare

Hoppning, Anna Malmberg: C tränare och ridlärare level III.

Maria Bergström är idrottslärare som är särskilt knuten till NIU Ridsport. Maria är behörig lärare i ämnet “idrott och hälsa” på gymnasiet. Hon håller i kursen träning och tävlingslära, där det bland annat ingår träningslära, nutrition, kost och näringslära och idrottsfysiologi. Maria ansvarar för fyspassen med med eleverna på NIU.

Uppstallning

Det finns 24 stallplatser för elevhästar i både varmstall och kallstall. Stallarna ligger i anslutning till ridhus och ridbanor. Det finns gott om fina uterittsmöjligheter i närområdet. För information om stallplatser, priser och vad som ingår, se stallkontrakt Pdf, 248.9 kB.

Kvalitetsmärkt hästgymnasium

Certifierad som Kvalitetsmärkt hästgymnasium - unikt i Sverige

Stiernhööksgymnasiet är som enda skola hittills i Sverige certifierad som "Kvalitetsmärkt hästverksamhet" och "Kvalitetsmärkt hästgymnasium". Certifieriengen görs av hästbranshens organisationer HYN, HNS och LRF Häst.

Hästhagen sedd från skolan med Siljan i bakgrunden

Mellan skolan och internatet, med Siljan som bakgrund, ligger hagen där elevernas hästar går.

Internat och kommunikationsmöjligheter

För dig som behöver boende finns Stiernhööksgymnasiets internat med plats för ca 140 elever. Du som läser NIU har garanterad plats på internatet under dina tre studieår. Internatet ligger på skolområdet och avståndet mellan internat/skolan till stallar/ridhall är på gångavstånd. Avståndet mellan internatet/skolan och Rättviks resecentrum med tåg- och bussanslutningar är 1 km.

Mat

Stiernhööksgymnasiet satsar på bra mat och vi ser det som en viktig del av din hälsa och en förutsättning för att du ska lyckas inom din idrott. Som NIU-elev får du gratis frukost, lunch och kvällsfika. Bra, hemlagad middag serveras för 60 kronor i Masens restaurang.

Kurser inom NIU

Som NIU-elev läser du sammanlagt 400 poäng inom din idrott. Kurserna som ges inom NIU är:

  • Tränings- och tävlingslära 1 (100 p)
  • Idrottsspecialisering 1 (100 p)
  • Idrottsspecialisering 2 (100 p)
  • idrottsspecialisering 3 (100 p)

Programutbud för NIU-elever

Idrottssatsningen kan kombineras med följande program:

  • Bygg- och anläggningsprogrammet
  • El- och energiprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Naturbruksprogrammet, utgång Häst
  • Samhällsvetenskapsprogrammet

Inom NIU-ridsport kan du välja mellan disciplinerna hoppning och dressyr. Du kan börja din utbildning på ponny men målet är att du under utbildningen går över till att rida häst.

Ansök till NIU ridsport

Ansökningsformulär NIU Ridsport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök till NIU senast

1 december

Antagningsprov, tester

december och januari

Antagning till NIU klar

31 januari

Ansökan gymnasieskola och program

15 februari

Hästar från Active stable

Har du frågor om Ridsportsgymnasiet?

Studie- och yrkesvägledare Maria Boberg Andersson, 0248-704 55

Tränare: Nina Jansson, 0248-705 73

Tränare: Anna Malmberg, 0248-704 56

Idrottslärare: Maria Bergström, 0248-702 21

Stall: Lena Erkers, 0248-704 25.